Τρίτη 21 Νοεμβρίου 2017

Πρεσβευτής του Πηλίου στον Καναδά

Εφημερίδα ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ
Τρίτη 21 Νοεμβρίου 2017



Στον μακρινό Καναδά «ταξίδεψαν» τα παραμύθια του Πηλίου και της Μαγνησίας, με πρεσβευτή τον εκπαιδευτικό Ειδικής Αγωγής και προφορικό αφηγητή Δημήτρη Β. Προύσαλη, ο οποίος κατάγεται από τον Αγιο Γεώργιο Νηλείας. Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του πηλιορείτικου φεστιβάλ αφήγησης «Παραμύθια και μύθοι στου Κενταύρου τη ράχη» και του αντίστοιχου φεστιβάλ αφήγησης της Αθήνας «Μια πόλη παραμύθια», συμμετείχε στο 14ο Διαπολιτισμικό Φεστιβάλ Αφήγησης του Μόντρεαλ, που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα  μεταφέροντας το τοπικό πολιτιστικό χρώμα στον μακρινό  Καναδά.

Ρεπορτάζ:  ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Με αφορμή τις εκδηλώσεις της καναδικής διοργάνωσης, που διήρκεσαν  από τις 20 μέχρι τις 29 Οκτωβρίου, ο Αϊγιωργίτης εκπαιδευτικός εκπροσώπησε  την Ελλάδα ανάμεσα σε 20 καλλιτεχνικούς διευθυντές μεγάλων διοργανώσεων του εξωτερικού, όπως ο Καναδάς, η Ουαλία, η Ισπανία, η Γαλλία, η Μαρτινίκα, το Βέλγιο κλπ. Στις συναντήσεις αυτές, πέρα από τις παραστάσεις αφήγησης και τις λοιπές παράλληλες δραστηριότητες, δόθηκε  η ευκαιρία σε ανθρώπους του χώρου να βρεθούν και να ανταλλάξουν απόψεις, ιδέες και αντιλήψεις από τη μικρότερη ή μεγαλύτερη εμπειρία τους, και  να ανοίξουν, παράλληλα,  δρόμους επικοινωνίας, διαλόγου και αλληλεπίδρασης.
Ο Αϊγιωργίτης αφηγητής ξεδίπλωσε τη γοητεία των ελληνικών λαϊκών παραμυθιών στο άνοιγμα της αγγλόφωνης αφήγησης της διεθνούς συνάντησης, στην οποία συμμετείχαν παραμυθάδες από όλο τον κόσμο, από την Ευρώπη μέχρι την Αίγυπτο και την Καραϊβική, συλλέγοντας πολύτιμες εμπειρίες.
«Ηταν πολύ ξεχωριστή εμπειρία η συμμετοχή μου στο διαπολιτισμικό φεστιβάλ αφήγησης, γιατί  ήμουν ανάμεσα στους 25 περίπου καλλιτεχνικούς διευθυντές από τον γαλλόφωνο χώρο και από την Ισπανία,  το Βέλγιο,  την Καραϊβική, την Αγγλία και άλλες χώρες που ήταν καλεσμένες. Μας δόθηκε η ευκαιρία να ανταλλάξουμε γνώμες, εμπειρίες, απόψεις και σκέψεις γύρω από τη λειτουργία των φεστιβάλ, εμπλουτίζοντας τις γνώσεις μας γύρω από το συγκεκριμένο αντικείμενο», ανέφερε ο ίδιος στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ.
Παράλληλα είχε τη δυνατότητα να έρθει σε επαφή με την ελληνική κοινότητα του Καναδά και στο πλαίσιο αυτό πραγματοποίησε αφηγήσεις παραμυθιών σε ελληνικά σχολεία του Μόντρεαλ, σε παιδιά ηλικίας νηπιαγωγείου, δημοτικού και πρώτης γυμνασίου. 

Πολύτιμη εμπειρία

Για τον ίδιο ήταν πολύ σημαντική εμπειρία η επικοινωνία με τους ομογενείς του Καναδά και κυρίως με τους μαθητές ελληνόφωνων σχολείων, οι οποίοι απόλαυσαν την αφηγηματική δεινότητα του Δημήτρη Προύσαλη.
Η παρουσία του εκπροσώπου της Ελλάδας και της Μαγνησίας στο Μόντρεαλ του Καναδά έγινε γνωστή και τηλεοπτικά, καθώς ο ίδιος παραχώρησε συνέντευξη στο ελληνικό  κανάλι zoumemonteal.com,  όπου μίλησε για το Πήλιο, το φεστιβάλ αφήγησης και τα παραμύθια που σώζονται από γενιά σε γενιά. Ο  Αϊγιωργίτης εκπαιδευτικός μίλησε στη Σύλβια Πετρίδου για το Πήλιο των μύθων και των Κενταύρων, και η παρουσιάστρια με τη σειρά της προέτρεψε τους Ελληνες του Καναδά να επισκεφτούν τον Αϊ-Γιώργη Νηλείας και τη Μαγνησία, ανοίγοντας δρόμους ευρύτερης προσέγγισης με τους μύθους αλλά και τις φυσικές ομορφιές της περιοχής μας.
 «Ήταν μεγάλη τιμή για μένα η πρόσκληση που δέχτηκα να εκπροσωπήσω την Ελλάδα και την περιοχή μας. Ήταν πολύ μεγάλη τιμή το γεγονός ότι βρέθηκα ανάμεσα σε εκπροσώπους φεστιβάλ διαφόρων χωρών, που συγκεντρώνουν χιλιάδες φίλους της αφήγησης», επεσήμανε ο ίδιος.
Ο Δημήτρης Προύσαλης  έδωσε πηλιορείτικη πνοή στο Φεστιβάλ Αφήγησης του γαλλόφωνου Μόντρεαλ, υπενθυμίζοντας στους απανταχού φίλους της προφορικής αφήγησης ότι ο πλούτος της περιοχής μας είναι ανεξάντλητος.

Aπό το Πήλιο στο Μόντρεαλ

Αφορμή για την παραπάνω δραστηριότητα ήταν  η πρόσκληση των Καναδών διοργανωτών στον Κένταυρο για συμμετοχή στον διάλογο και την ανταλλαγή απόψεων, εμπειριών προσεγγίσεων και ιδεών με εκπροσώπους διεθνών διοργανώσεων του εξωτερικού όπως η Γαλλία -με 11 εκπροσώπους φεστιβάλ 20, 30 αλλά και 40 ετών διάρκειας-, ο Καναδάς (αγγλόφωνος και γαλλόφωνος) με πέντε εκπροσώπους φεστιβάλ, το Βέλγιο, η Ισπανία η Ελλάδα, η Καραϊβική, κλπ.
Με την ευκαιρία της  διοργάνωσης στο Μόντρεαλ,  η μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «Παραμύθια και Μύθοι στου Κένταυρου τη ράχη» που δημιουργήθηκε από τον Πολιτιστικό Εξωραϊστικό Σύλλογο Αγίου Γεωργίου Νηλείας «Ο Κένταυρος» και την Πήλιον Ορος,  εκπληρώνοντας αρχές και στόχους που εκπορεύονται από το καταστατικό της, πραγματοποίησε μέσω της παρουσίας του εκπροσώπου της Αϊγιωργίτη αφηγητή Δημήτρη Β. Προύσαλη αφηγήσεις ελληνικών λαϊκών παραμυθιών στις νέες γενιές του απόδημου ελληνισμού που φοιτά στο εκεί κοινοτικό σχολείο SOCRATES-DIMOSTHENESII, σε όλες τις τάξεις (νηπιαγωγείο-δημοτικό-γυμνάσιο), μεταφέροντας ένα άρωμα παράδοσης από το σεντούκι της άυλης πολιτιστικής μας κληρονομιάς,  καθώς και στη Στέγη Ηλικιωμένων της ελληνικής κοινότητας.

Πολύπλευρο ταλέντο
Ο Δημήτρης Β. Προύσαλης, με σπουδές παιδαγωγικής στο Πανεπιστήμιο και Βιβλιοθηκονομίας και Μετεκπαίδευσης στην Ειδική Αγωγή, από το 1988 εργάζεται ως  δάσκαλος στη δημόσια εκπαίδευση. Έχει τιμηθεί με το βραβείο «Κώστα Δεμερτζή προς τον Ελληνα δάσκαλο» από τον Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου (2003) για τη συμβολή του στην προώθηση του παιδικού και εφηβικού βιβλίου και της φιλαναγνωσίας. Ασχολείται με τη μελέτη, ανάλυση, συλλογή και καταγραφή του λαϊκού παραμυθιού από το 1999. Έχει μεταπτυχιακό Δίπλωμα στη Λαογραφία και είναι υποψήφιος διδάκτορας του ΠΤΔΕ Αθηνών στην κατεύθυνση "Λαογραφία και Πολιτισμός".
Εχει μαθητεύσει σε σεμινάρια πάνω στη μυθοπλασία και την τέχνη της αφήγησης, για την παιδαγωγική και θεραπευτική προσέγγιση του παραμυθιού και την αξιοποίηση του για χρήση μέσα στην τάξη και σε χώρους θεραπευτικής παρέμβασης. Εχει πραγματοποιήσει εκδόσεις, δημοσιεύσεις σε περιοδικά και εισηγήσεις σε συμπόσια και διεθνή συνέδρια με θέμα το λαϊκό παραμύθι, έχει συντονίσει εργαστήρια μετά από προσκλήσεις μορφωτικών οργανισμών και σχολικών συμβούλων, κι έχει συγκεντρώσει πάνω από 50 λαϊκά παραμύθια με τους μαθητές του.
Ως αφηγητής μοιράζεται από το 2003 τα παραμύθια που αγαπά με παιδιά κι ενήλικους, κι έχει αφηγηθεί σε πολλούς διαφορετικούς χώρους. Πρόθεσή του είναι να συμβάλλει ώστε να ξαναμπεί το παραμύθι στο κέντρο του ενδιαφέροντος του κόσμου και να δημιουργηθούν εστίες αφήγησης παντού αναδεικνύοντας τη σημαντικότητα του για την ανθρώπινη ψυχή και τον πολιτισμό. Είναι μέλος της Ελληνικής Λαογραφικής Εταιρείας,  καθώς και του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου (ελληνικό τμήμα της ΙΒΒΥ).
Για τον ίδιο είναι σημαντική η διατήρηση της προφορικής μας παράδοσης και παράλληλα δηλώνει ευτυχής, διότι το φεστιβάλ αφήγησης Πηλίου οδηγεί τα βήματά του στον τόπο καταγωγής του, τον Άγιο Γεώργιο Νηλείας.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου