Τρίτη 14 Μαρτίου 2017

Έρχεται το 4ο Φεστιβάλ Αφήγησης "Αθήνα... μια πόλη παραμύθια" 2017




Από την Κυριακή 19 Μαρτίου 2017 ξεκινάει για οκτώ ολόκληρες ημέρες μέχρι την Κυριακή 26/3/2017 σε επιλεγμένους χώρους της Αθήνας (Μουσεία, βιβλιοθήκες, μορφωτικά ινστιτούτα, νεώτερα μνημεία, ιερούς ναούς, σχολεία, αμφιθέατρα, πολιτιστικά στέκια, πολιτιστικά κέντρα) το ετήσιο από το 2014 Φεστιβάλ Αφήγησης- που συνδιοργανώνει ο Δήμος Αθηναίων-ΟΠΑΝΔΑ μαζί με τους πηλιορείτικους φορείς, Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία "Παραμύθια και Μύθοι στου Κένταυρου τη ράχη", Πολιτιστικό -Εξωραϊστικό Σύλλογο Αγίου Γεωργίου Νηλείας "Ο Κένταυρος" και ΠΗΛΙΟΝ ΟΡΟΣ- με την επωνυμία "Αθήνα... μια πόλη παραμύθια". Πρόκειται για ένα φεστιβάλ που εμπνέεται από και αφιερώνεται στην Παγκόσμια Ημέρα Αφήγησης (20 Μαρτίου-World Storytelling Day-WSD) μια ημέρα θεσμοθετημένη από το 1990 σε περίπου 40 χώρες και πέντε ηπείρους, με ένα κεντρικό θέμα επικέντρωσης των εορταστικών εκδηλώσεων κάθε έτος. Για το 2017 η θεματική αφορά στις ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΕΙΣ.

Για τη διοργάνωση του 2017 σημαντική είναι η παρουσία αφηγητών από το εξωτερικό που συμμετέχουν με την υποστήριξη της EUNIC Greece (European Union National Institutes for Culture) και εκπροσωπούν την Δανία, Νορβηγία, Σλοβενία, Ισπανία και Κύπρο ενώ η διοργάνωση είναι υπό την αιγίδα του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού ΕΟΤ και την Πρεσβεία του Βελγίου στην Ελλάδα και την Κύπρο. Το Βέλγιο επίσης συμμετέχει με την προβολή ανθρωπολογικού ντοκιμαντέρ για τη λειτουργία της αφήγησης με την παρουσία του σκηνοθέτη του L. Van Lancker.

Συμμετέχουν επίσης Έλληνες αφηγητές και ομάδες αφήγησης παλιότερες και νεότερες ενώ στις αφηγήσεις παίρνουν μέρος επίσης Διπλωματούχοι ξεναγοί και ιερείς που αφηγούνται συναξάρια.

Οι εκδηλώσεις υποστηρίζονται από την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών-Ίδρυμα Νεότητος και Οικογένειας, το Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης, το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης, το Εθνικό Θέατρο, το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά τη Βιβλιοθήκη της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών ενώ ακόμη συμμετέχουν το ΚΕΘΕΑ Διάβαση και το Σωματείο Διπλωματούχων Ξεναγών.
Από τις διεθνείς συμμετοχές υποστηρικτές-μέσω EUNIC Greece- είναι η Νορβηγική Πρεσβεία στην Αθήνα, η Πρεσβεία της Σλοβενίας στην Αθήνα, το Σπίτι της Κύπρου, το Ινστιτούτο Θερβάντες στην Αθήνα και το Δανέζικο Ινστιτούτο στην Αθήνα.

Οι εκδηλώσεις διανθίζονται με αφηγήσεις λαϊκών παραμυθιών, μύθων, συναξαριακών ιστοριών και επών, από τον Μαραθώνιο της Παγκόσμιας Ημέρας Αφήγησης- 20 Μαρτίου, την παράλληλη έκθεση καλλιτεχνών, την επιστημονική ημερίδα, τις τιμητικές εκδηλώσεις, την προβολή ταινίας και έχουν όλες ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Περισσότερες πληροφορίες μπορεί κάποιος να διαβάσει στο ιστολόγιο των εκδηλώσεων :

storytellingfestathens.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου